.

Η ψηφιακή μας τάξη για την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση βρίσκεται ΕΔΩ. Είναι μια ΚΥΨΕΛΗ e-me που βουίζει και μέσα μπαίνουν μόνο τα μελισσάκια της έκτης.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά

(βοήθησαν οι: Κατερίνα, Παρασκευή, Ελένη, Δημήτρης)

Ο Μάιος πήρε το όνομά του από την θεότητα Μάγια την μητέρα του Ερμή και είναι αφιερωμένος στην Θεά της γεωργίας Δήμητρα που υποδεχόταν αυτόν τον μήνα την κόρη της Περσεφόνη ανέβαινε από τον Άδη στην γη.
Η Πρωτομαγιά είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και γιορτάζουμε την Άνοιξη.
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές τελετές. Μια από αυτές τις γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών.

Ένα από τα γνωστά έθιμα που ακολουθούμε κι εμείς στις μέρες μας είναι το Πρωτομαγιάτικο
στεφάνι το οποίο στολίζει τις πόρτες των σπιτιών μας. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αυτό το έθιμο αναβιώνει και με διαφορετικό τρόπο. Στην Μικρά Ασία στο στεφάνι με τα λουλούδια έβαζαν και ένα σκόρδο για την βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Στα νησιά του Αιγαίου τα κορίτσια πήγαιναν να φέρουν  από τα πηγάδια το "αμίλητο νερό", αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν κι όταν το έφερναν στο σπίτι πλένονταν όλοι με αυτό. Στην Κέρκυρα οι κάτοικοι ντυμένοι στα λευκά με κόκκινα μαντήλια στο λαιμό περιφέρουν το Μαγιόξυλο το οποίο είναι ένας κορμός κυπαρισσιού ντυμένος με κίτρινες μαργαρίτες  και τραγουδούν τον Μάη .
Στη Μητρόπολη δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έθιμο όμως εγώ με την οικογένεια μου εκείνη την ημέρα  πηγαίναμε στο δάσος και κάναμε πικ-νικ έχοντας παρέα και κάποιους φίλους.
Εμένα όμως μου αρέσει το έθιμο που αναβιώνει στο χωριό της μητέρας μου στο Αρτεμίσιο της Βόρειας Ευβοίας. Εκεί ένα παιδί ντύνεται με λουλούδια και καθισμένο σε ένα γαϊδουράκι περιφέρεται παρέα με μια ομάδα ανθρώπων  σε όλο το χωριό και τραγουδώντας τον Μάη  συγκεντρώνουν χρήματα,τα οποία τα αξιοποιούν για να αγοράσουν κρέατα και αναψυκτικά
με σκοπό να γίνει μια γιορτή στην πλατεία του χωριού όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του. Κλείνοντας θα σας πω το τραγούδι που έλεγαν εκείνη την ημέρα: "Πιπεριά γλυκιά ροδιά γρήγορα στον Άι- Λια" και "Άι-Λιας στον ουρανό για να ρίξει ο θεός νερό για τα στάρια για τα  κθάρια για του φτωχού τα παρασπόρια, στάχυ στάχυ και πεινάχη και χειρόβουλο δεμάτι, γούρνες γούρνες το κρασί αυλάκι αυλάκι το νερό, και γεωργός με το τσαπί να οργώνει καλά καλά την γη" (Κατερίνα)

Κάθε χρόνο την Πρωτομαγιά ξυπνάω νωρίς το πρωί. Μαζί με τις ξαδέρφες μου κόβουμε λουλούδια από την αυλή μας και την γειτονιά για να φτιάξουμε το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι μας. Αφού μαζέψουμε τα λουλούδια οι μαμάδες μας μάς βοηθάνε να φτιάξουμε το σκελετό του στεφανιού από κάποιο κλαδί δέντρου και εμείς στη συνέχεια το στολίζουμε. Μόλις το τελειώσουμε το κρεμάμε στην πόρτα μας.
Συνήθως κάθε χρόνο την ημέρα της Πρωτομαγιάς πάμε στην λίμνη Πλαστήρα. Από το προηγούμενο βράδυ εγώ και τα κορίτσια βοηθάμε τους γονείς μας να μαζέψουμε τα πράγματα που θα χρειαστούμε να πάρουμε μαζί μας. Το πρωί αφού έχουμε πάρει μαζί μας τα απαραίτητα πράγματα βάζουμε ένα λουλούδι στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων μας και ξεκινάμε.
Στη διαδρομή μαζί με τον αδερφό μου χαζεύουμε τα λουλούδια,τα ζώα και τα αυτοκίνητα. Μόλις φτάνουμε βρίσκουμε ένα μέρος με ίσκιο για να καθίσουμε. Οι μπαμπάδες μας κατεβάζουν τα πράγματα και φτιάχνουν μια ψησταριά από πέτρες για να ψήσουν. Εμείς τα παιδιά μαζεύουμε ξύλα για την φωτιά,παίζουμε και γνωρίζουμε καινούριους φίλους. Η ώρα περνάει γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε φτάνει μεσημέρι στρώνουμε για να φάμε οι μυρωδιές έρχονται από παντού, γιατί όλοι γύρω μας ψήνουν. Αφού φάμε όποιος θέλει κοιμάται αν μπορεί να κοιμηθεί από
τα τραγούδια που ακούγονται από παντού. Εγώ με τα κορίτσια μαζεύουμε αγριολούλουδα, παίζουμε μήλα, σχοινάκι και διάφορα άλλα παιχνίδια.
Λίγο πριν βραδιάσει, μαζεύουμε τα πράγματα μας για να είμαστε καθ' οδόν για το σπίτι. Είμαι τόσο κουρασμένη που πάντα στην επιστροφή κοιμάμαι μαζί με τον αδερφό μου και οι ξαδέρφες μου το ίδιο. Τα περνάμε κάθε χρόνο τόσο ωραία που μόλις φτάνουμε σπίτι λέμε πάντα και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ.
Φέτος, δυστυχώς, λόγω κορωνοϊού δεν θα πάμε στην λίμνη Πλαστήρα ούτε κάπου αλλού, αλλά δεν πειράζει θα είμαστε στην αυλή μας όλοι μαζί και αυτό έχει σημασία. (Παρασκευή)
Την Πρωτομαγιά με την βοήθεια της μαμάς πηγαίνουμε στον λουλουδένιο κήπο της γιαγιάς και κόβουμε διάφορα λουλούδια με διαφορετικά χρώματα.Τα συγκεντρώνουμε όλα σε ένα μέρος και μετά πάμε να μαζέψουμε κληματόβεργες από το αμπέλι μας.Όταν το τελειώσουμε το στεφάνι μας το κρεμάμε στην πόρτα του σπιτιού μας.
Κάποιες φορές πηγαίνουμε στην λίμνη Πλαστήρα. Μαζεύουμε ξύλα και ανάβουμε φωτιά. Ψήνουμε διάφορα μεζεδάκια και περνάμε υπέροχα. Παίρνουμε μαζί μας και τα καλάμια ψαρέματος και ψαρεύουμε. Πόση χαρά έχουμε όταν τσιμπάει ένα ψαράκι! Όταν είμαστε εκεί στη φύση το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το φτιάχνουμε εκεί με τα αγριολούλουδα που μου αρέσουν πιο πολύ. (Ελένη)
Πρωτομαγιά στη Λίμνη Πλαστήρα. Πηγαίναμε βόλτες, μαζεύαμε λουλούδια και περνούσαμε ωραία! (Δημήτρης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου