.

Η ψηφιακή μας τάξη για την εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση βρίσκεται ΕΔΩ. Είναι μια ΚΥΨΕΛΗ e-me που βουίζει και μέσα μπαίνουν μόνο τα μελισσάκια της έκτης.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ζούμε κι εμείς μια ιστορική πανδημία

Το μάθημά μας σήμερα είναι ΙΣΤΟΡΙΑ!

Η κατάσταση που ζούμε είναι σίγουρα ιστορική. Γι' αυτό, αν κάποιος/α θέλει μπορεί να κρατάει ημερολόγιο καραντίνας. Αυτές οι συνθήκες που ζούμε γίνονται μια φορά στα 100-200 χρόνια. Μπορεί στο μέλλον να το δείχνει στα παιδιά του, στα εγγόνια του! Μπορεί να το κάνει ταινία, βιβλίο... Άλλοι το είχαν σκεφτεί παλιότερα.

Το 1828 η επιδημία της πανώλης/πανούκλας θέριζε ανθρώπινες ζωές στην Ελλάδα και ο Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της, που μόλις είχε αναλάβει στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, προχώρησε στην επιβολή της καραντίνας για τους πληθυσμούς.
Η υγειονομική υποδομή της χώρας ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς είχε προηγηθεί ο επταετής πόλεμος για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και οι κάτοικοι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές Ο κυβερνήτης Καποδίστριας σήμανε λήξη του συναγερμού για την πανώλη στα τέλη φθινοπώρου του ίδιου έτους.
Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στη σημερινή εποχή με την εξέλιξη της επιστήμης της Ιατρικής θα γινόταν τόσο μεγάλο κακό. Εκτός από την καραντίνα και τα μέτρα προφύλαξης, από τα χρόνια τα παλιά / τα αρχαία, οι άνθρωποι βρίσκουν κι άλλους τρόπους για να διώξουν το κακό ...που δε μοιάζουν και πολύ ιατρικοί:
Όπως για παράδειγμα ο περισχοινισμός των εκκλησιών, ως προστατευτικό τείχος εναντίον κάθε εξωτερικού κινδύνου  -ενέργεια στην οποία προχωρούν – οι πιστοί κάθε φορά που απειλούνται από κάποιον κίνδυνο ή δύσκολη κατάσταση.
Διαβάστε ΕΔΩ πώς Κρητικοί σκέφτονται να το κάνουν και σήμερα.

ΑΣΚΗΣΗ [μηνύματα προς μέιλ ή ΚΥΨΕΛΗ]
Διαβάζοντας τα παραπάνω (κείμενα και έγγραφο εικόνας), προσπάθησε να απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:
1. Εντόπισε κοινά της επιδημίας πανώλης/πανούκλας 1828 και της επιδημίας του κορονοϊού 2020
2. Πώς σου φαίνεται η πρακτική του περισχοινισμού των εκκλησιών; Έχεις ακούσει και για άλλες, λιγότερο ιατρικές προτάσεις για να σωθούμε από τον κορονοϊό;
_______________________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου